Saturday, February 23, 2013

KELAS DEMO DESSERT GLAM 23 FEBUARY 2013

HARAP MAAF, ATAS MASALAH TEKNIKAL KELAS DEMO DESSERT GLAM YANG SEPATUTNYA BERLANGSUNG HARI INI,
23 FEBUARY 2013 SABTU - DIBATALKAN.

Monday, February 18, 2013

Kelas 3 tiers stack wedding cake yg penuh glammm!!

Sabtu bebaru ni..telah berlangsungnya kelas kek wedding 3 tiers (stack techniques) di CuitCuteCakes.. Tenaga pengajar yg di import khas dari JB; Noni (Rahani) dtg mengajar.11 pelajar menghadiri kelas yg penuh glam ni. Rata2 background student yg attend kelas ni adalah dari yg tak de basic sehingga lah yang dah memang dok buat bisness kek wedding dah..
Ni satu2nya gambar lengkap yg  sempat ai ambik masa kelas berlangsung yang include keseblas-seblas student.. hehe
tengah xcited masa ni bila dah tengok kek stack 3 tier didepan mata
Tengah tengok cikgu Noni tunjuk contoh cemana nak decorate cake
qumun apa tu!!!??.. 
ok.. jom kita tengok antara kengkawan kita yg beraksi menghasilkan kek super chun yg menawan..



..... dan ini lah hasilnya... sangat kabaabomm..
 
 ni gambar sebahagian yang 'bertahan'.. lagi 5 dah terus cabut balik setelah selesai mendeco sbb 'drebar' dan askar2 dah menunggu lama kat luar kelas.. hehe.. so 6 kek dan 6 student ni aja sempat disatukan dgn kengkawan kek yg lain utk seisi pergambaran..

Alhamdulillah kelas selesai dengan jayanya.. yang best pasai kelas harini.. adalah mempelajari teknik nak buat kek soft fondant yg lebih kukuh.. stabil dan tak mudah crack walaupun menggunakan kek sponge.!!. Menurut testimonial pelajar yang tinggal jauh pun bagitau kat ai kek 3 tingkat yg tinggi dan kaya ngan bonga2 tu selamat sampai tanpa ada kesan crack sedikitpun walaupun menempuhi perjalanan yang lama... hehehe yang tu lahh yang kita nak sangat2 berlaku kalau kek kita di buat penghantaran jauh.. 'kek selamat'..

Orait.. tengkeiuww cikgu Noni kerana sanggup dtg nun jauh dari JB utk memberi peluang kami2 kat utara ni mempelajari pelbagai rohsia dan teknik nek buat kek selamat lagi glamer tu.. tengkeiuw2..

Utk uolls yg tak sempat datang join kelas ni, dont worry.. kelas cegini akan diulang tayang jika ada request. CCC juga terima pelajar yang nak belajar teknik kek ni jika request kelas DIY private n personal.. ok tata

Thursday, February 14, 2013

Chunky prune yg best- Nurul Fahida

Chunky Prune:rm85

hehehe.. kali ni tak mo crita panjang2.. nk copy paste aja respond my regular customer 
; Nurul Fahida yg setia mengorder kek dari zaman anak dara- sampai kek kawin dia.. kek kat boss dia.. kek birthday mak, adik, kakak, abg..hehe semua sini jgk order.. terbaru dia oder kek utk birthday abah dia..

Salam k.yuz…

Thank ye.. waaa. Sodappp sgt cake prune 2.
Y bestnye abah y kurang gemar kek pun kata sedap..
menepati citarasa la kot…
mmg x rugi la sbb dpt wat event 2 happening..
thank so much yaaa…

ok Nurul.. tengkeiuwww.. 

Tuesday, February 12, 2013

CuitCuteCakes Chilled Corner (5C's)- 12/2/13

Alhamdulillahhh.. CCC sengaja pilih tarikh 12/2 ni sbb tarikh hari ni merupakan tarikh yg ai tak leh lupa sepanjang hayat iaitu tarikh birthday insan tersayang.. arwah mak. Tiap2 thn pada 12/2 mesti rasa sayu teringat kat arwah mcm dia masih berada di'sini' (bukan tarikh birthday dia aja hari lain pun ingat.. cuma bila tarikh birthday dia rasa sayu tu bertambah2..) - teringat kami adik beradik p kedai beli kek buttercream yg murah2 surprise kat dia.. Bagi mengabadikan kenangan tu, hari ni 12/2/13 CCC memperkenalkan 5C's iaitu CuitCuteCakes Chilled Corner utk uolls semua.. kenapa ai buat 5C's??
Sebenarnya.. timbul rasa bersalah kat pelanggan dan pelajar  tersayang apabila masing2 menyuarakan masalah yg sama dari dulu hingga kini iaitu:

1. Pelanggan nak jadi cake tester dulu sblm tempah kek besar (real cake)
2. Pelanggan rasa sebiji kek yg dijual tu besar sangat/ mahal kalau nak makan dlm group yg kecik
3. Value for money.. kalau sebelum ni lebih kurang rm100 tu dapat rasa sebijik kek.. tapi kali ni kalau spend rm100 tu dapat rasa lebih 12 kek..

Maka dengan itu, bagi menyelesaikan masalah2 yg timbul tu.. terhasillah 5C's. So kepada semua student yang pernah belajar dari kami (CCC dan Bzee bakery..atau belajar dari cikgu2 yg belajar dari kami..hehehe panjang le plakss) dan mendapat pelanggan yang mengadu akan masalah diatas.. jemputlah diorg ke 5C's utk beli kek jika diorg nak 'cake taster' dulu sblm tempah kek besar kat uolls.. Jangan risau.. meang murah GILLER TAHAP GABAN produk2 dlm 5's ni. Semuanya BAWAH 10 HENGGETT!!! serius ni tak tipu.. (lepas ni kalaw customer request portion yg lebih besar barulah 5C's akan buat yg over rm10 hengget. Buat masa ni.. semua bawah rm10. Jom tengok hari pertama ni apa ada kat 5C's:

Red Velvet with cream cheese: rm6 hengget aje



Chocolate Indulgence RM5 hengget ajee.



Chocolate slice cake/Strawberry Slice cake: rm6 hengget aje/box


Chocolate Super moist... RM3 hengget.. (gaban punye morah)

Pavlova: rm4 hengget.. pun mak gaban punya morah..

Durian creepe: rm10 hengget.. ni ler yg paling mahal skali pung kat 5c's stakat neh

Bapak segala Gaban punya morah yg terdapat kat 5C's: Cupcakes: rm1.80.. ish ish ish...

So stakat hari ni 9 produk CCC dikeluarkan kat 5C's. hari2 berikutnya tungguuuu keluaran seterusnya seperti Russian black n white, snowy peach, pecan hevan, chunky prune, kek oren, kek pisang n so on.. So pas ni semua student2 yg dapat pelanggan yang nak rasa dulu kek.. boleh suggest dia mai rasa kat 5C's dulu then boleh proceed dengan tenpahan yg lebih besar dari uolls.. resepi sama ajaa.. cuma CCC tolong mudahkan kerja uolss.. so pelanggan pun happy sbb dapat tempah kek yg tepat.. uolls pun senang kerja.. ai pun gumbira.. hehe..

Ok semua creta punya creta lupa plak nak bgtau..  5C's boleh didapati di number 10 tingkat bawah rumah kedai taman temusu, jln padang temusu s.p.. atau dengan kata lain sama block ngan CCC cuma kedai ni kedai bawah.. ai sewa tapak ajee letak 5C's. Kedai ni sebelah restoran SARAA.. restoren tu buka sampai 2-3 pagi.. uolls boleh dok lepak2 kat situ sampai pagi sambil makan kek dari 5C's. Tengkeiuww kerana menyokong CCC dan CCC berharap kengkawan diluar sana happy.. byk plak cerita kali ni.. tq kerana sudi baca sampai abeh.. lebeiuwwwww.. 

*doakan 5C's berada di kawasan2 lain di tempat anda selepas ni... tengah usahakan.. mak.. may all my dreams come true... amiinnn

Monday, February 11, 2013

Kelas Ulangan Kek Continental modul 1 yang bestt!!

Sabtu ritu, berlangsungnya kelas ulangan kek Continental modul 1 di CCC diatas permintaan ramai. Kelas kek Continental ni memang ibu duit habeh sebab ramai dah maju kehadapan bermula dari mengattend kelas ni.. sebab tu lah request utk kelas ni ai layannzzz.. Jom tengok sepanjang perjalanan kelas.. 25 mereka yang hadir adalah: Adzilah, Pamela,Afida, Lina,Norma, Siti Fatimah,Roziah, Ina Qistina, Maizatul, Halimatun, Janatul, Salmi, Solehah, Shafinas, Rosdina, Rahila, Fasihah, Razlinda, Norhafiza, Noreha, Roswati, Amirah, Nurhidayati dan Jamilah



Seisi pergambaran tatkala abeh ai mendeco kesemua2 DOBLASS BIJIK KEKS (12 bijik sahaja utk agihan-fuhh.. fenin.. feninn)



Italian Rainbow.. sesoai utk yg tak sker keks yg maneh2s..



Russian Black n White.. kek choc kekopian and ke cheesszz2ann.. kemascarponann.. ngheee



Red velvet mengoda jewa kelebuu



Snowyy peachh yg lombut dan gobuuee.. cayer dlm mulutss



Seisi merasa.. nyum-nyum-nyum



rasa lagi... ada gaks yg malu2 eeooowww nak rasa..



seisi perkotak katikan kek masing2..

Ok dear semua ke 25 org yg hadir.. tengkeiuwww byks2 kerana sudi hadir ke kelas CCC.. seperti biasa.. abeh aja kelas dapat call n sms mintak ulang lagi... ok.. orait.. sapa nak ulang kelas neh sila respond.. nanti kita ulang lagi jika cukup minimum penyertaan.. selamat berbisness semuaaa...

Sunday, February 10, 2013

Zura datang upgrade kelas masak lagi.. kelass you!!


Zura datang lagi.. kali nie Zura ambik kelas DIY savory; Chiken Pie dan Quiche Lorraine sbb dia terlepas kelas demo Savory yg ai buat tak lama dulu.. tak tahan menahan terliorr.. maka dia pun terus daftar masuk kelas private n personal savoury ni. Zura ambik 2 subjek dari 4 subjek dlm kumpulan savory sbb yg lagi 2 jenis (roti gulung n murtabak crakers) dia dah pernah buat. Selain tu, sempat gak Zura mencelah belajar cara nak buat pop up cake yg cumeyyll mcm dia tu..

Mula menumiss..cheaaww...cheeaaww.. persiapan nak buat inti chiken pie yg sangat menganchamm jiwa dan raga.. semerbakkk kelas kat CCC haritu dek tumisan chiken pie yg mengoda jhiwa..

Dipendeks kan cerita.. maka siap lahh sudahh Chiken pie yg disulam kasih dgn tikar sakti..

Quiche Lorraine.. nah nko.. kenyanggg.. nama pun kelas DIY.. semua yg dibuat bok balik kenduri..

Savory pasry yg Zura blajar.. Chiken pie saiz besar, saiz kecik dan quiche Lorraine

Tambahan.. belajar cemana nak buat pop up cake yg pailing senang.. economic.. tapi boleh hasilkan pendapatan tambahan.. selalu kenduri org suka kasi kanaks2 neh

AAuuummmmm... berangan sat.. err mak kanaks2 pun tak kurang gak suka menikmati pop up cake neh.. sekali ngap juling you..

Cara memacking Choc pop up cake turut diajar..

Wokeyh Zura yg Comey.. tengkeiuww very much sbb tak henti2 datang menuntut ilmu kat CCC. Yang paling ai syoq bila dengar cerita Zura yang rezekinya dlm bidang baking semakin bertambah2 selepas dia balik pasarkan apa yg dipelajari.. dah level tak menang tangan plak la ni.. aduhhh.. sukanyaaAAAAA tahniah Zura.. another usahawan kek in the making... semoga suksess.. amiinnnn

Saturday, February 9, 2013

Tempahan pertunangan Awin-Azrul

 rm50 /16 pcs cuppies

 Ila.. regular customer ai datang lagi kali ni mengorder set kek dan cupcake utk majlis pertunangan adik beliau Awin dan Azrul.. Ila request cuppies yg boleh ngan (sedondon dengan kek flower bouquet)

 Flower bouquet utk hantaran

Ok Ila.. tengkeiuww for the oderss.. insyaallah nanti wedding Awin n Azrul kita jumpa lagi utk tempahan yang lebih banyak dan besar.. ngheeee..

Friday, February 8, 2013

Private n Personal DIY class bersama Nurhidayati

Nur dari Gurun Kedah ni merupakan  tokey kedai Photostat merangkap kedai Cyber Cafe kat kawasan tu. Mula dengan Cafe kat kedai dia yg diletakkan minuman ringan utk pelanggan yg dtg melayari internet.. tetiba Nur dapat idea nak penuhkan chiller comel dia tu dgn kek.. Maka bermula lah episod baru dalam hidup Nur.. ahakssss.. mcm cerpen ler plakss..

Basic Birthday Cake.. ni lah kek yg Nur nak belajar sangat.. sbb rata2 yg datang mintak kek birthday. Sebelum ni Nur pernah datang kelas demo 5 jenis slice cake.. alhamdulillah tempahan kek slice yg Nur buat dah mcm goreng pisang panasszz.. tu yg buatkan Nur membara2 nak belajar lagi dan lagi subjek mata pelajaran lain yg berpotensi buat ibu doit..


Ni haa... Kek soft fondant yg confirm jad ibu duit.. nak2 musim cuti sekolah dan musim perayaan..



Nur tak percaya dia boleh buat kek neh.. ahakss




Unik sket kelas deco fondant yg Nur ambik nih.. dia sendiri request nak ai buat design yg Nur terima tempahan dari pelanggan.. Nur terima tempahan pelanggan dia then bawak design tu utk direquestkan dlm subjek mata pelajaran yg diambil.. so selain belajar, hasil tempahan tu boleh buat cover yuran kelas...

Ok Nurhidayati.. tengkeiuwww coz dtg belajar dengan CCC.. nanti jumpa lagi dikelas berikutnyaa.. bai bai..