Thursday, April 7, 2011

Birthday Elyn & Tok Tina - April 2011

Pantassnyaa masa berlalu..Elyn is 4 years already!!
5 April, my daughter Adelyn dah genap 4 tahun.. budak2 ni dah 'tak der perasaan' kat kek sbb setiap hari tengok kek.. Selama i dok buat tempahan, jarang sangat budak2 ni minta nak rasa kek tu..(diawal pembabitan dlm bidang baking membaking dulu ada ler..setiap kali org tempah, kena buat 1 set asing plaks kat adam n elyn..but pas 2-3 bulan..hmmm pandang pun idakk). Tiba2, thn ni Elyn request plak nak kek barbie..
Boleh tahan cerewet; final touch by Elyn.. she was not happy with the barbie hair style

Mula2 malas gak nak layan..dah tahu, thru xperience..request jer lebih..tak makan pun, one bite pun tak sampai..tapi bila tetiba Elyn kluarkan statement : "mama ni asyik2 buat kek kat org..mana kek Elyn?"..cayer lebur la hati ini..trus bawak dia p kedai, interview dia sikit sebanyak cemana kek dia nak..then terus buat..(semua aktiviti2/kerja2 yg diplan haritu dibatalkan/postpone utk nak siapkan request Elyn)
*"elyn nak doll tu pakai baju pink pastu kembang kembang, pastu pegang payung pastu ada flower, pastu rambut panjang" (bab rambut tak dpt penuhi permintaan..-rambut doll ni mmg pnjang tapi kerinting-panjang kot melintang-ahaks)
Ok, dah siap deco, simpan dulu dlm fridge.. nanti ptg pas ambik adam dari school, nak bawa ke rumah wan

Actually, Birthday Elyn dekat2 ngan birthday Tok Tina (elyn 5 april =4 thn, tok tina 6 april=55 thn), So kira double celebration ler nih..cucu dan nenek
*org utara panggil wan(atuk) dan tok(nenek).

Sebelum potong kek, birthday girl yg lagi satu (tok Tina) kena potong durian dulu-Adam tak dpt kawal perasaan bila nampak durian

Pas ambik Adam kat sekolah, on the way nak p rumah wan tu, ternampak la pulak org juai dorian tepi jalan.. Adam ni plak "hantu dorian tahap gaban".. nak jaga ati kedua2nya, singgah ler pulakkk beli dorian.. Sedap dorian dia..lemak berkrim. tak ler mahal sgt, rm6/kg..yg penting buah dia best dan langsung tak der yg rosak..beli 3 bijikk..-durian kampung pure!! (fuhh)
*Elyn tak suka durian.
Dah abih potong durian, wan nyalakan lighter..kedua2 birthday girl dah tak sabar nak potong kek- adam makan durian lagi... tak heran langsung kat kek!

-Give me 5-
*Adam makan durian lagi

Masa yg dirunggu2..Elyn n Tok Tina pun potong kek.. tak sempat capture elyn n tok tina tiup lilin..
*Adam masih dlm dunia duriannya
Sebenarnya..itu sahajalah yg Elyn impikan..utk melalui bgmana gumbiranya perasaan meniup lilin dan potong kek.. then bila nak buat seisi photografi suap menyuap kek antara birthday girl, dia langsung tak mo!! sikit pun takk nak rasa kek tu... dia dah dapat apa yg dia nak.. then benda seterusnya yg dia nak adalah, mencabut keluar doll kecik tu dari kek.. hrrrrmmmpppp..
*adam tak abih lagi mengadap duriann


Lupa plak nak cerita pasal kek..kek apa ni huh? hehe..tak taw nak cerita.. kek ni i buat khas bg menggabungkan citarasa kami semua.. wan suka coklat, tok tina suka fresh cream yg rasa macam eskrim tu, adam suka banana, elyn suka baby doll yg pakai skirt kembang tu.. i? I plak suka bila tengok mereka smua gumbiraaa... (tak kan nak kata i suka pelapik kek plak kot..muahahaha)
So kek ni adalah :kek choc indulgance banana layers dgn hiasan bunga dari choc ganache dan barbie doll with fresh cream.. tu diaaaa panjangnyaa.. senang crita kita panggil dia : Kek Elyn-hehehe
*Setelah dipotong2 kek tu dah habih berkechai..wan n tok tina nak 2 slice jer.. (takut nak makan manis banyak.. dah ler durian pun manis) so i pun wak balik ler baki kek yg terpele'ot tu (mula2 kek tu ok..tapi bila stage dia dah dipotong2..so doll tu dah tak stabil..bwk plak keta mcm kat Sepang, so baby doll pun tergolek jatuh).. So insyaallah, sapa dtg kelas Sabtu ni, boleh ler rasa (syaratnya kena tutup mata, sbb rupa dah buruk!)..

Ni pesal ada botol coke kosong plak ni? bukan per, just nak share ngan u allz saiz kek tu.. idak ler besar sgt..just nice, about 2 kg ler jugak sbb berat ngan choc moist n banana
*pesal ada jam plak tuh?... saja nak syer ngan u allz, i buat kek tu pada jam 4.32 ptg..hehe

"mama..laparla.. elyn tak suka makan kek" (bestnya-bestnya perasaan ku dikala mendengar ayat itu)..last2 bawak p pekena burger sorg sebijik kat A&W. Habih sebijik Elyn makan burger fish kegemaran dia tu..

So inilah sahaja sambutan harijadi Elyn utk thn ni..biar lahh dia tak suka makan kek tu, janji apa yg dia hajatkan (tiup lilin di kek barbie dan potong kek barbie) tercapai.. Sorry Elyn tak dpt buat birthday party coz mama busy giler..
* kami enjoy masa bersama2 masa proses nak siapkan kek tu kat kedai.. itu yg beharga..
*Adam plak, mlm tadi, tido tak pakai baju, dlm aircond yg kuat dan kipas yg dibuka full..!

RM1 hengget, lima posen (rm1.50)!-saputangan utk elyn korek idong hadiah dari adam

Tambahan: Touching plak.. Adam hadiahkan kat Elyn 'cupcake saputangan' ni.. dia guna duit sekolah dia beli kat koperasi sekolah.. siap bungkos ngan kertas, ada bunga2/reben (koyak dari buku latihan sekolah-bhgn tengah!)-tak sempat ambil gambar coz pas dia bg kat Elyn, truss Elyn koyak utk tengok hadiah..
Happy Birthday Adelyn Hilda Mohd Syukor- mama love you so much!!

2 comments:

  1. alalah.. comelnya adam.
    semoga anak-anak membesar dengan sihat, berkat dan semua yang baik²

    ReplyDelete
  2. aaammiiieennn...tengkeiuuu klynnismail..

    ReplyDelete