Selama sifu singgah kat S.P, sehari aja ai bwk dia balik tido kat rmh. Hari2 len kami berkampung kat kedai..betul2 tak nak buang masa..belajar sampai tengah malam.. mcm2 resepi kami buat dan try termasuklah persiapan sifu utk kelas puding/caramel pun dibuat kat kedai ai..maka berpuding2 lah penuhnya chiller ai ni ngan hasil testing sifu utk kelas dia..dia balik lenggang kangkung aja..
Ni haa..hadiah bermakna yg Sifu surprisekan kat ai.. Tapi bukan nak kata..macaron ni.. walau ada nota segaban mana pun.. practical tetap penting..! susah benor nak wat dia! skarang baru i paham kenapa org juai rega dia yg berdiameter 3.7 cm tu ngan harga rm2 each..ada yg juai rm3.. fuhhh...kalau juai kat S.P ni, kot kena katok plak ngan customer..hehe
Ni ha..template khas yg dihadiahkan sifu kat ai.. pastu kertas tu plak i pi cari sendiri kat magic mix..kertas khas utk buat lapik macaron; parchment paper...and..yg dlm plastic container tu plak hasil yg ai buat haritu..hehehe sanggup bersengkang mata sampai jam 4 am..sensorang - punya nak belajar.. (At beginings, sifu bg tunjuk ajar from adunan, piping n bakar.. dah jam kat kol 2 am, dia surrender masuk tidor..so i dgn confidentnya menghandle oven dgn sendirinya sensorang-chewaah!!)
Menurut my Sifu yg pernah merasa macaron original, Laduree kat Paris..dia kata Macaron yg ai buat tersebut.......:
TAK JADI!!!!!
sekian, terima kaseh.....
Kesimpulan dari cerita diatas: CCC tidak menerima tempahan macaron buat masa ini.
(sifu kata bukan tak jadi langsung tapi tak perfect (ayat cover ler tu), byk kelemahan dan macaron ni mmg kena practice slalu sampai dah dapat skill n teknik utk control panas api oven.. macaron ni bukan susah apa..ramai yg boleh buat tapi the perfect macaron mesti ada ciri2 seperti:
i) egg shell like crust..tapi kat dlm dia chewwy
ii) ada 'kaki'
iii)tidak keras.. rangup diluar, tapi berchewwy yg agak tebal kat dlm
*so, my 1st experiments contain perkara i dan ii tetapi utk bhgn iii, my macaron agak keras sket (bkn mcm egg shell tapi keras sket ala2 cucoq tepung pisang goreng gitu-ahaksz!) dan tahap kechewwyan dia tu mcm kureng sket.. so practice make perfect!!
*dgn semangat yg membara..akan ku pektis lagi buat macaron ni..!
Kesimpulan dari cerita diatas: CCC tidak menerima tempahan macaron buat masa ini.
(sifu kata bukan tak jadi langsung tapi tak perfect (ayat cover ler tu), byk kelemahan dan macaron ni mmg kena practice slalu sampai dah dapat skill n teknik utk control panas api oven.. macaron ni bukan susah apa..ramai yg boleh buat tapi the perfect macaron mesti ada ciri2 seperti:
i) egg shell like crust..tapi kat dlm dia chewwy
ii) ada 'kaki'
iii)tidak keras.. rangup diluar, tapi berchewwy yg agak tebal kat dlm
*so, my 1st experiments contain perkara i dan ii tetapi utk bhgn iii, my macaron agak keras sket (bkn mcm egg shell tapi keras sket ala2 cucoq tepung pisang goreng gitu-ahaksz!) dan tahap kechewwyan dia tu mcm kureng sket.. so practice make perfect!!
*dgn semangat yg membara..akan ku pektis lagi buat macaron ni..!
salam... nak tanya.. mana u beli template tu eh? huhuhu
ReplyDeleteTemplate tu my sis yg kasi.. cer tanya kedai juai brg kek..ada kot..
ReplyDelete