Thursday, November 10, 2011

bertukar2 kepakaran ngan sifuu Rani Changlun

Hari ni CCC buat kelas deal suka sama suka sama sifu (4s) Rani Changlun.. Rani ni bakers handal dari bakedecorate2u.com.. kerjatangan dia memang A++.. sesapa dok nun diutara sana boleh oder atau belajar memacam kat Rani neh..sbb kami ni kira macam anak murid yg sama ler kpd master sifu Bzee bakery. Kali ni Rani dtg menuntut ngan ai resepi yg sangat panasssszzzz dipasaran masa kini..PAVLOVA..
Dah lama dah dia dok pujuk mintak ai buat kelas neh..hari ni aja boleh tunaikan.. memandangkan kelas ni kelas 4s, so ai terpaksa mintak tolong Rani bawak stoberi dari aloq staq sbb kat sp ni buat stoberi mcm dah pupus sejak 3 minggu lalu.. Rani juga bawa kiwi gold kegemaran dia.. so meriah ler jugak buah2 yg terdapat kat atas pavlova tu..ai beli , Rani pun beli.

seperti yg ai bgtau dlm fesbuk.. mata itam mesti nek atas punyaa kalu ngap pavlova nehh
eh eh..lupa plak nak introduce..kali ni ai try buat pavlova dlm saiz yg labih kecik.. kira mini pavlova la.. kredit to Baya dari new Berlin, US yg bagi idea ni kat ai. Baya cerita kat sana dia slalu buat pavlova ni 200-300 ketui kecik2 kalau ada jamuan..jenjiran matsaleh dia mesti la sukaa. Tengkeiuuww Baya..nanti balik Mesia, singgah kedai..ai buat kek Malaya..hehe
pas2 kluar Fb saiz kecik neh..pakat berkenan plaks.. alamak..tak budget lagi la.. rega nak charge.. nanti2 kayy..
Pavlova= rm100

Pastu, byk2 resepi kek, Rani nak blajar slice kek.. so dah nama kelas DIY kan..so you do..ai nak selip.. hehehe
so sebagai pertukarannya... Rani ajar ai teknik mendeco kek monga biru tu la..
Rani ni memang terkenal ngan bunga ros kelopak pecah dia yg lawa tu.. (tapi ai buat tak lawaa laaaa!!! huhuhu). Anyway, byk gak la yg ai blajar dari Rani harini..antaranya, ai baru taw pewarna yg ai guna ni tak best!! Rani kata sbb tu nampak bunga ai mcm lembik sket.. so pas ni ai kena tukar cap pewarna sopaya kelopaks bunga ku lebih kokoh dan tegoh berdiri..
Selain terkenal ngan bunga kelopak pecah..Rani ni terkenal gak ngan bakers yg mempunyai teknik menyapu krim agar halusss mulusss licinnn gebuu..lembutt... dan yg penting cemana nak buat sharp edge kat kek tu.. fuhh memang ai nakkk sangattt ler menuntut ilmu tu kat Rani..(dah lamaa dengar student ai dok puji2 kek halus mulus rani tu..diog semua p kelas rani) so bila Rani kata dia nak turun mai blajar Pavlova kat CCC.. hati ini terus berbonga2 mekar indah nan nyaman serta mentari terpancar (lalu menyalalahh mentol dikepala ku).. akhirnya... berjaya gak dapat ilmu Rani yg berharga tu...(fuhh pas dah dapat ilmu tu..syoqnya tak terkira..rasa mcm buka posa last day utk sambut raya!!)

OK Rani Mukherjee.. tengkeiuuuwww so muchh diatass kelas pertukaran pelajar itu tadi (ahaks).. rasa legaaa laa bila dah taw teknik Rani tu..sbb.. ai ni maseh mentah..errr kanak2 hingusan yg lagi ribenna yang baru nak belajar2 jenjalan dimoka bumi baking membaking ini.. tengkeiuwww kerna sudii mengajar ai yg menguji kesabaran mu itu tadi.. (susahh gak laaa nak dpt teknik tu). tengkeiuww gak sbb tolong bawak stoberi utk pavlova u tu.. beli kiwi (wlpn ai x suruh), bawak susu cap junjong, bawak besi korek tlinga serta sanggup tunggu ai masa ai stop kan kelas utk balik jadi supir, hantar anak skolah..heheheh

*Rani..you tertinggai buah kiwi ngan susu laaa.. tu dia laaa org kata tok sah bawak..nak bawak gaks..

No comments:

Post a Comment