So, memandangkan nak 'berkampung' seharian kat kedai, maka semua ahli rombongan kanak2 dibawa kekedai utk urusan membantu apa yg patut. Ni cucu sulung family kami..Nurul Asyqin.. dan nak naek from 3. Anak abang kat k.l. 2 ni aja cucu pompuan dlm keluarga yahaya.. nurul n elyn.
Kek tradisional lagi evergreen. slalu gak customer dok respond.. "kak, kek besa2 tak juai ka? mak/ atok/ nenek saya tak reti makan kek moden2 yg ada krim.."..so dari permintaan2 begitu lah, kami dapat idea utk back to basic dan mengetengahkan kembali resepi2 tradisional kek2 simple yg ramai org tercari2 tu..
Sedap!! lembut sangat..sukaaa sangat kek pisang ni..
Bagi kerja kat budak2 ni.. depa ni dah busan dok main game tak abeh2.. sekali skala boleh main masak2 cegini..suka la..kek2 semua ni pun utk depa gak.. jenoh kami nak agih2kan.. byk tuhh!Arif, adik Nurul tadi. Rajin dan nampak berminat nak ambik taw bab2 baking nih.. dia sukaaaa sangat kek pisang ni.. memang kami bagi geng2 lelaki kupas pisang n lenyek.hehe so depa ni bangga laaa makan kek pisang panas2 hasil dari pisang2 yg mereka usahakan..ahaks..
Tengah mengulung swiss roll..sedapppp, lembut n gobu.!
Ni swiss roll basic la.. kekna cdg utk projek kami thn depan akan ada modul pakej swiss roll aja.. pelbagai bentuk, rupa, rasa swiss roll yg lebih advance akan muncul..so tunguuuuu.... hari ni blajar basic dulu....sampai layang2 pun nak main dlm kedai..abeh la kedai makngah...!!
Buat balik, kaji balik, experiment balik resepi choc muffin..
Chocolate muffin, antara yg mendapat byk request, so kami buat experiment resepi n teknik utk find out kualiti..
Skali lagi berexperiment ngan vanila cupcake plak.. ok, resepi kami masih maintain..
Chiffon coffee.. saja pilih cofee utk diexperimentkan. utk yg berminat dgn resepi2 chiffon lain, boleh ambil modul chiffon: chiffon coffee, chiffon nenas, chiffon pandan, chiffon pisang. Kek Oren.. kek yg nampak mudah dan simple tapi kami reject 3 biji kek oren utk dapatkan resepi terbaik yg last ni.. yg ni aja yg the best, moist, sedap.. yang lagi 3 bijik kek tu kami reject! resepi turun temurun arwah maksu kami.. resepi ni pun dok dlm simpanan buku kekna yg nampak macam buku2 zaman sejarah awal..hand writing dlm buku tu pun dan kembangs..hehe
Chocolate Brownies
Brownies.. ni pun dah selalu org buat..dan ramai yg mintak.. simple aja cara buat dia..main campak2.. sesaja la try test resepi simpanan tu..
Ni haaa..kek evergreen yg best!! kek kukus buah. kek ni kena kukus selama 4 jam..sedap! buah2 tak jatuh..kekna kata kek ni gak dia gelar "kek kukus anam bolan" sebab boleh tahan selama 6 bolan..(fushhh betuika?)-dgn syarat kalau simpan tak makan la... muahahaha..nampak..buah2 dia tak jatuh.. berterbangan disana sini.. kek everlasting love nih.. dulu kini dan selamanya org dok makan kek ni..kecik2 dulu arwah mak rajin buat tektiap kali raya..huhuhu!
Pas solosai semua, seisi packing memaking.. Nurul n Arif tolong. Lagi 3 cousin, main tak henggat donia..
Ok legaa rasa dah buat experiment kesemua resepi2 tu semalam.. pas ni CCC akan announcekan kelas 31 Disember yg dijanjikan. Kandungan kelas kek back to basic serta yurannya masih dlm peringkat perbincangan dgn bzee bakery. Insyaallah mulai 2012 semua modul kami akan diseragamkan.. ok.. tinggal 2 hari lagi nak stay kat Somban ni..lusa cerah2 tanah dah nak bertolak balik.. so tinggal hari ni la nak menuntut ilmu.. .nanti ai update aktiviti kami kay..boboeiyeeee...
No comments:
Post a Comment