Lama tak update blog.. dari sebelum cuti, sambung dengan musim cuti sekolah hinggalah hari ni baru dapat seruan nak mengupdate.. hehe.. cuti kali ni ai berkesempatan mengunjungi lagi 'kubu' sifu kat Seremban nun utk mengorek2 ilmu2 apa yg patuts..
sempat ler jugak belajar bebebebeberapaa (hehehe maksudnya byks lerr) resepi terkini, terbaru dan mengkhatham mata pelajaran yg dah pernah belajar dolu2 tapi sampai skarang blom balik practice..sifuu dah naik hangin sebab ai balik simpann aja resepi2 yg dah blajar tu..buat tukun!
sempat ler jugak belajar bebebebeberapaa (hehehe maksudnya byks lerr) resepi terkini, terbaru dan mengkhatham mata pelajaran yg dah pernah belajar dolu2 tapi sampai skarang blom balik practice..sifuu dah naik hangin sebab ai balik simpann aja resepi2 yg dah blajar tu..buat tukun!
Pastry-Sardin puff (fuhh, sedap gaban bila makan panas2-kruk krak-kruk krak bunyi ke'crunchy'annya.. sebati dengan rasa sardin berbawang..harum lagi enaksss..ahaksss (lapaqnyaaa!!)
Memandangkan sifuu mintak ai teman dia balik keseremban time dia full ngan kelas, so ai kena menyelit aja apa2 kelas yg dah dibooking/ di plan. kalau ada masa baru boleh request mata pelajaran yg tak terkandung dlm subject yg dibooking.. nasib baik ler jugak.. ada ler jugak separuh dari resepi yg student bzee bakery ambik kelas tu antara yg ai belum blajar secara diy (walaupun hakikatnya resepi tu dah dapat lamaaa..ngeee)..
Kira complete ler jugak lawatan kali ni.. ai blajar beberapa jenis pastry, bistro cake, continental, swiss roll, cookies dan serba sedikit teknik sentuhan hampers/gift, teknik photography selain kami dok cuba2 create resepi terbaru dari Bzeebakery. (AKAN DATANG!)
Okeh, jom tengok... gambar2 yg ai sempat capture sepanjang proses pembelajaran disana (sebenarnya tak sempat ambik semua gambar.. sebok blajar lah katakannn..) Insyaallah hampir kesemua yg dipelajari ni akan di tawarkan di kelas2 demo dan DIY Cuitcutecakes..
Sendiri buat..so memang boh inti popuaih.. sampai gumukss.. sebenarnya, dlm blog sebelum ni (bulan doblas lepas kalau tak silap- subjek ni dah p blajar-hands on plak tuh..tapi skali pun tak pernah balik buat-ekehkehkeh)
Sebab tu la sifuu sudah naek morka!! Tapi ai terpaksa buat muka skupang dan muka lima belaih doit sebab nak khatam lagi dan lagi (supaya bertambah terrer..aiiseh).. sket lagi nak kena katok ngan pencanai tu.. tapi sifuu tak abeh2 membebel... errr anggap ajalah mcm mendengar siulan burung2 berkichauan dipagi hari... (bestnya kalau boleh lastik burung tu..buat sup)
(rahsia disebalik kenapa ai tak balik buat- err... err..sebab..sebab..errr... ai suka buat kekss aja.. sebab kek boleh decorate.. kalau lah pastry boleh boh krim hias mcm kek...mesti ai balik buat segera..) hehe
Ni pun best.. Portuguese egg tart. skali skala rasa macam ala2 cheezy gitu..walaupun xder kandungan cheese langsung..
Ni plak.. pastry jenis lain plak.. nama dia Croissants & Danish pastry.. kalau sapa belajar pastry taw ler.. kira sepupu rapat ler jugak dengan puff pastry.. tapi cara, teknik dan resepi berbeza dari puff pastry.
Croissants
Cheese stick
Apricot/Peach pinwheels
Cinnamon Raisin pastries
Next day, ai menyelit lagi kelas dengan Kak Sue dari Singapore ni.. (dia ambik kursus 3 hari) day 1 pastries, day 2 bistro cake, day 3 biscuit.. Hari ni Kak Sue ambik 7 jenis kek: Pecan heaven, double indulgence choc, Choc walnut torte, choc orange, Hazelnut coffee, Chunky prune cake dan painted swiss roll.
Double Indulgence Choc cake
Hazelnut CoffeeChoc walnut torte
Chocolate Orange cake
Pecan Heaven
mencanting batik bersama kak sue dari singapore..ngeee..
rinduuuu kat kedai den.. so den tulih ler nama company den Cuitcutecakes.. tup2 dah siap sifu kata, teknik nak tulih atas kek utk painted roll tak leh buat direct cegini...
Sebab..bila kek masak, kesannya jadik cegini.. hehehe tulisan jadik terbalik.. okeh2.. learned from xperience..
painted roll pas digulong.. kanak2 confirm suka neh.. (errr mak kanak2 pun..)
sesaja buat motif batiks plak... sukanyaa.. sukanya.. sifuu dah start busan nengok ai mendeco..sket2 tengok jam..sket2 tengok jam... dia kata ai punya deco over.. over action, minah over! pening kapala dia..! suka ati ler.. ai suka ler plak keja2 cegini..ahaksss..
kaen batik siap digulung..
design ni sesuai kalau kita potong slice by slice cegini..
sempat gak belajar teknik nak buat Benji roll, pandan roll dan tiger roll.. tapi kalut2 punya pasai, tak amek gambar (sbb yg tu buat hari lain- tak sama hari ngan buat painted roll)-aduhh rugi-rugi..
next day, hari ketiga tumpang kelas kak sue singapore, dia ambik 5 subject cookies: Cornflakes blossom, Samperit, Chocolate Crystal, Royal Pecan dan Cereal Chocolate.
Ni ha..siap.. packing utk kak Sue bokbalik Singapore.. byk.. kami sesaja buat lebih sebab sifu nak reserve utk kelas hamper biskut raya dia yg akan dtg.. so buat seksiap ler.. (apa nak gaduh..tukang glintey import mai dari sp kan ada..)
Chunky prune cake
Hari seterusnya, menyelit sket kelas ngan kak Sarimah. dia amek 5 resepi tapi yg 4 ai dah familiar..dah pernah buat kelas dah..cuma apple crumble cheese cake ni aja blum pernah hands on..so menompang skaki jowen
Tambah lagi 2 bistro cake hari ni.. hehe..
Pulun.. pas semua balik, kami pun memotong2 kek yg ai buat utk jualan lelong dengan harga "GILA GABAN PUNYA MORAH"!!- ada pembeli sanggup turun dari k.l dtg pick up cake yg dia tempah tu..memang berbaloi gileeeeerrrrr..
Memandangkan ai menyelit kelas sifuu atas ehsan simpati dan rayuan a.k.a FREE... sifu tanya ai: "pas hang buat kek bebanyak tu..hang nak lempaq mana?" hehe..(sila baca dengan nada mak tiri) then kami mendapat idea utk melelong kesemua kek2 yg ai buat tu kat Fb my sister tu.. alhamdulillah dlm masa 2-3 jam publish kat FB, kesemua kek2 tu habeh ditempah,,malah direquest lagi tempahan dengan rega lelong..(hehe mana boleh.. ta bleh-ta bleh..nahi-nahi)
Ada yg nak choc oren saja..ada yg nak rasa semua..ada yg nak combine 2 kek, 3 kek, 4 kek.. last2 kami find out, kami tersalah amek tempahan..kek tak cukupp!!!! TIDAKKKKKKKKKKKKK!!! so maaf zaher baten aja lah buat mereka2 yg tak sempat tu..
worait..tengkeiuwww sifuu diatas pembelajaran yg diberi.. org2 utara semua dah tak sabar nak rasa.. jom join kelas ngan CCC sabtu ni 16/6/12 jam 10 pagi utk kelas kek bistro berikut:
Croissants
Cheese stick
Apricot/Peach pinwheels
Cinnamon Raisin pastries
Next day, ai menyelit lagi kelas dengan Kak Sue dari Singapore ni.. (dia ambik kursus 3 hari) day 1 pastries, day 2 bistro cake, day 3 biscuit.. Hari ni Kak Sue ambik 7 jenis kek: Pecan heaven, double indulgence choc, Choc walnut torte, choc orange, Hazelnut coffee, Chunky prune cake dan painted swiss roll.
Double Indulgence Choc cake
Hazelnut CoffeeChoc walnut torte
Chocolate Orange cake
Pecan Heaven
mencanting batik bersama kak sue dari singapore..ngeee..
rinduuuu kat kedai den.. so den tulih ler nama company den Cuitcutecakes.. tup2 dah siap sifu kata, teknik nak tulih atas kek utk painted roll tak leh buat direct cegini...
Sebab..bila kek masak, kesannya jadik cegini.. hehehe tulisan jadik terbalik.. okeh2.. learned from xperience..
painted roll pas digulong.. kanak2 confirm suka neh.. (errr mak kanak2 pun..)
sesaja buat motif batiks plak... sukanyaa.. sukanya.. sifuu dah start busan nengok ai mendeco..sket2 tengok jam..sket2 tengok jam... dia kata ai punya deco over.. over action, minah over! pening kapala dia..! suka ati ler.. ai suka ler plak keja2 cegini..ahaksss..
kaen batik siap digulung..
design ni sesuai kalau kita potong slice by slice cegini..
sempat gak belajar teknik nak buat Benji roll, pandan roll dan tiger roll.. tapi kalut2 punya pasai, tak amek gambar (sbb yg tu buat hari lain- tak sama hari ngan buat painted roll)-aduhh rugi-rugi..
next day, hari ketiga tumpang kelas kak sue singapore, dia ambik 5 subject cookies: Cornflakes blossom, Samperit, Chocolate Crystal, Royal Pecan dan Cereal Chocolate.
Ni ha..siap.. packing utk kak Sue bokbalik Singapore.. byk.. kami sesaja buat lebih sebab sifu nak reserve utk kelas hamper biskut raya dia yg akan dtg.. so buat seksiap ler.. (apa nak gaduh..tukang glintey import mai dari sp kan ada..)
Chunky prune cake
Hari seterusnya, menyelit sket kelas ngan kak Sarimah. dia amek 5 resepi tapi yg 4 ai dah familiar..dah pernah buat kelas dah..cuma apple crumble cheese cake ni aja blum pernah hands on..so menompang skaki jowen
Tambah lagi 2 bistro cake hari ni.. hehe..
Pulun.. pas semua balik, kami pun memotong2 kek yg ai buat utk jualan lelong dengan harga "GILA GABAN PUNYA MORAH"!!- ada pembeli sanggup turun dari k.l dtg pick up cake yg dia tempah tu..memang berbaloi gileeeeerrrrr..
Memandangkan ai menyelit kelas sifuu atas ehsan simpati dan rayuan a.k.a FREE... sifu tanya ai: "pas hang buat kek bebanyak tu..hang nak lempaq mana?" hehe..(sila baca dengan nada mak tiri) then kami mendapat idea utk melelong kesemua kek2 yg ai buat tu kat Fb my sister tu.. alhamdulillah dlm masa 2-3 jam publish kat FB, kesemua kek2 tu habeh ditempah,,malah direquest lagi tempahan dengan rega lelong..(hehe mana boleh.. ta bleh-ta bleh..nahi-nahi)
Ada yg nak choc oren saja..ada yg nak rasa semua..ada yg nak combine 2 kek, 3 kek, 4 kek.. last2 kami find out, kami tersalah amek tempahan..kek tak cukupp!!!! TIDAKKKKKKKKKKKKK!!! so maaf zaher baten aja lah buat mereka2 yg tak sempat tu..
worait..tengkeiuwww sifuu diatas pembelajaran yg diberi.. org2 utara semua dah tak sabar nak rasa.. jom join kelas ngan CCC sabtu ni 16/6/12 jam 10 pagi utk kelas kek bistro berikut:
info kelas kek Bistro 16/6/12
nama kelas: kek bistro:
-chunky prune cake
-double indulgence choc
-choc walnut torte
-pecan heaven cake
masa: 10 pagi- ~5ptg
jenis kelas: demo
yuran: rm200
Cara confirmkan kehadiran:deposit rm100 ke akaun maybank Yusniza Yahaya: 1520 5998 7653.
(sila sms selepas membayar deposit ke number: 019-5565 393 seperti berikut: nama/kelas bistro 16/6 ; rm100 paid) eg: Saodah/kelas bistro 16/6/ rm100 paid.
simpan bukti pembayaran utk tujuan semakan.. hantar/fwd sms atau email bukti pembayaran ke yus2312@gamil.com atau ke number 019-5565 393
*semua pelajar yg telah membayar deposit tidak boleh membatalkan kehadiran selepas hari khamis 14/6. sila hantar wakil atau hanya separuh deposit (rm50) akan dipulangkan.
*postpone yuran kekelas hadapan juga tidak dilayan.
*hanya pelajar yg membayar deposit sahaja diberi keutamaan menghadiri kelas.
*tempat terhad.
-bawa bekas/kotak bersaiz anggaran 10x10 utk membawa pulang agihan kek masing2. kalau tak bawa boleh beli dari CCC dengan harga rm2/box
nama kelas: kek bistro:
-chunky prune cake
-double indulgence choc
-choc walnut torte
-pecan heaven cake
masa: 10 pagi- ~5ptg
jenis kelas: demo
yuran: rm200
Cara confirmkan kehadiran:deposit rm100 ke akaun maybank Yusniza Yahaya: 1520 5998 7653.
(sila sms selepas membayar deposit ke number: 019-5565 393 seperti berikut: nama/kelas bistro 16/6 ; rm100 paid) eg: Saodah/kelas bistro 16/6/ rm100 paid.
simpan bukti pembayaran utk tujuan semakan.. hantar/fwd sms atau email bukti pembayaran ke yus2312@gamil.com atau ke number 019-5565 393
*semua pelajar yg telah membayar deposit tidak boleh membatalkan kehadiran selepas hari khamis 14/6. sila hantar wakil atau hanya separuh deposit (rm50) akan dipulangkan.
*postpone yuran kekelas hadapan juga tidak dilayan.
*hanya pelajar yg membayar deposit sahaja diberi keutamaan menghadiri kelas.
*tempat terhad.
-bawa bekas/kotak bersaiz anggaran 10x10 utk membawa pulang agihan kek masing2. kalau tak bawa boleh beli dari CCC dengan harga rm2/box
No comments:
Post a Comment